UX och grafisk design

Användarupplevelse (UX) är en fundamental del av grafisk design och dess roll blir viktigare för varje år som går. UX är en aspekt som kan avgöra om en design blir framgångsrik eller misslyckas i kommunikationen med användaren. Den fokuserar på att ”förstå” användaren – dess behov, värderingar, förmågor och begränsningar – Och därefter att formge en hemsida eller applikation som uppfyller deras behov och förväntningar på bästa möjliga sätt.

Först och främst är UX viktigt eftersom det direkt påverkar hur användaren interagerar med en design. En väl genomtänkt UX-design kan göra navigationen enkel och intuitiv. Detta kan minimera användarens frustration och öka sannolikheten att den fortsätter att använda en hemsida eller applikation. Om en hemsida/app tvärtom är svår att navigera – oavsett hur estetiskt vacker designen är – är chansen stor att användaren lämnar hemsidan.

Vidare kan en stark UX-design öka konverteringsfrekvenser. Genom att fokusera på användarens behov kan vi skapa en design som inte bara är tilltalande för ögat. Vi kan bygga en design som dessutom effektivt styr användaren mot att genomföra önskade handlingar. Det gäller oavsett om det handlar om att fylla i ett formulär, köpa en produkt eller prenumerera på en nyhetsbrev.

En annan viktig fördel med UX-design är att den också kan bidra till att skapa en starkare koppling mellan varumärke och användare. Genom att erbjuda en positiv användarupplevelse kan vi bygga upp förtroende och lojalitet hos våra användare. Som alla vet: En glad och nöjd användare är mer benägen att både bli en återkommande kund och att dela positiva omdömen om varumärke/produkt/tjänst till andra.

Vi ska inte heller glömma bort UX-designens viktiga betydelse för sökmotoroptimering (SEO). Sökmotorer värderar nämligen användarupplevelse i allt högre grad och tar detta i stor beaktning vid rankning av hemsidor. Flera faktorer spelar in, exempelvis sidans laddningstid, dess mobiloptimering, användarinteraktion och innehållskvalitet. Alla dessa aspekter är av stor betydelse för sökmotoroptimeringens framgång eller nederlag. Genom att skapa en hemsida med stark UX-design förbättrar vi vår sökmotorrankning och öka därmed vår digitala synlighet.

Topp 4

Populära nyheter

Kontakta oss

Kontakta oss

Eller fyll i vårt kontaktformulär