Sökmotoroptimeringens svarta hatt

Inom SEO talar man om någonting som har ett så Alice i Underlandet-klingande namn som Svart och Vit hatt. Trots de konnotationer som uttrycket möjligen den som stöter på det är det betydligt mindre magiskt än det låter. Med detta sagt är det dock ett oerhört centralt grepp att känna till för den som arbetar med och/eller vill lära sig sökmotoroptimering.

Än så länge så har inte sökmotorerna en oövervinnlig AI som kan sköta bedömning av hemsidor felfritt. Algoritmerna som företagen använder idag är några av världens mest avancerade för deras syfte – men de är inte på något sätt så avancerade att man inte kan lära sig dem och arbeta för att vara dem till lags. I en sådan verklighet – om den någonsin kommer – vore det närmast lönlöst att arbeta med SEO. Förutsatt att optimerarna inte kommer på en ny lösning för hur man kan ”komma runt” algoritmerna, förstås.

Vad innebär då svart hatt inom SEO? Lite förenklat kan man säga att svart hatt-strategier innebär att optimeraren tar till särskilda knep för att, i ordets rätta bemärkelse, lura sökmotorernas algoritmer. Ja, detta trots att Google, som nämndes ovan, har världens mest avancerade algoritmer på sin sida. Man kan arbeta med svart hatt på olika sätt, men i grund och botten handlar det om att producera och publicera text som enkom handlar om att vara ordrik och med minimal eller ingen fokus på relevant innehåll. Taktiker kan vara att rakt av kopiera innehåll från konkurrerande sidor. Det kan handla om att optimeraren placerar s.k. gömd text på hemsidan. Denna text är producerad enbart för att vara ordrik och för att den håller god sökordsdensitet. Den ses inte av den person som besöker sidan, men noteras när Googles algoritmer gör ett ”besök”.

Så, är det en bra idé att satsa på svart hatt-SEO när man vill sökmotoroptimera en hemsida. Vi svarar 100% NEJ på den frågan. Googles och övriga sökmotorers algoritmer är för smarta för att luras med enkla tricks som ovan nämnda. Och det främsta argumentet lyder: Även om man skulle kunna lura algoritmerna idag så är det sannolikt att läget förändras imorgon. Google och dess algoritmer ändras ständigt. En hemsida som bygger på gömd text och ”fusk” kommer inte premieras när algoritmerna uppdateras – det är ett som är säkert.

Slutligen, kom ihåg: SEO handlar om långsiktighet. Man genomför sökmotoroptimerande insatser för att en sida ska vara relevant i sökmotorernas ögon under lång tid. För att lyckas med detta är det viktigt att insatserna sker på ett, ur algoritmernas synvinkel, regelrätt sätt.

Läs gärna vårt inlägg om Vit hatt för att bättre förstå skillnaderna mellan de olika sätten att sökmotoroptimera!

Topp 4

Populära nyheter

Kontakta oss

Kontakta oss

Eller fyll i vårt kontaktformulär