Länkar och sökmotoroptimering

För de som bekantat sig med SEO förut är länkstrategi sannolikt inget främmande uttryck. För de som däremot är i startgroparna för att lära sig kan det dock vara helt nytt. I detta inlägg ska vi gå igenom grunderna för detta centrala moment i all sökmotoroptimering. Det moment som handlar om att påverka sökmotorernas algoritmer att ranka sidan högt med hjälp av externa länkar.

För att förstå länkarnas påverkan på SEO kan vi tänka oss ett scenario i vilket du ska köpa en stekpanna av en försäljare. Försäljaren i fråga påstår sig erbjuda de allra bästa och mest hållbara stekpannorna på marknaden. Detta förvånar dig inte eftersom det är så som säljare håller på mest. Stekpannan må vara fin och det ser visserligen ut som att den håller hög kvalitet, men du behöver mer vatten på kvarnen för att göra ett köp. När du sedan hör dig för med andra, kanske särskilt stekpanna-kunniga människor, för att se vad de säger om saken så märker du att produkten är uppskattad även oberoende av försäljarens självhyllande ord.

Kopplingen till sökmotoroptimering ser ut såhär: 

För att Googles algoritmer (Du) ska ranka en sida (Stekpanna) högt så krävs mer än företagets (Försäljarens) egna ord. Först när algoritmerna märkt att externa hemsidor/länkar (De stekpanna-kunniga personerna) hyllar sidan kan algoritmerna göra en mer adekvat bedömning av den. Man kan alltså säga att sökmotorerna använder externa länkar på samma sätt som vi människor använder oss av externa referenser – från vänner, experter, folk på stan, och så vidare.

Inom SEO-arbete finns ett faktum som är oerhört viktigt att regelbundet påminna sig om; nämligen att sökmotorerna är under ständig utveckling för att rankningssystemet ska bli ännu bättre – och att man därför måste ha ett evigt vakande öra mot rälsen för att hänga med. Så har varit sedan första dagen med sökmotoroptimering och så kommer det att vara föralltid. Vad man däremot kan konstatera är att vikten av trovärdiga externa länkar – det som denna text behandlar – inte bara fortsätter att vara en av de viktigaste komponenterna i lyckad SEO, utan att dess betydelse växer år för år.

Topp 4

Populära nyheter

Kontakta oss

Kontakta oss

Eller fyll i vårt kontaktformulär