Sökordsdensitet (Keyword density) inom SEO

Sökordsdensitet, eller keyword density, är ett begrepp inom sökmotoroptimering som syftar till den frekvens av ett specifikt sökord eller fras på en hemsida i jämförelse med den totala mängden ord på sidan. Genom att dividera antalet gånger sökordet förekommer med den totala mängden ord på sidan bestäms densiteten – och detta är en mycket viktig del av SEO, vilket vi kommer redogöra för i denna text.

Förståelse och korrekt användning av sökordsdensitet kan vara en viktig faktor för att förbättra en hemsidas synlighet och rankning i sökmotorresultaten. Detta beror på att sökmotorer som Google använder sökordsdensitet som en rankingfaktorer. Den spelar alltså in när sökmotorerna bestämmer relevansen av en sida för ett specifik sökord. Hög densitet av ett relevant sökord kan ”visa” för sökmotorerna att innehållet är högst relevans i sammanhanget. Detta kan då potentiellt leda till högre rankning i sökresultaten.

Det är dock oerhört viktigt att notera att alltför hög sökordsdensitet kan ses som ”keyword stuffing”. Detta är en taktik som sökmotorer bedömer som oseriös då det signalerar att avsändaren – snarare än att söka skapa relevant och högkvalitativt innehåll – försöker proppa in sökordet så många gånger som möjligt i syfte att sökmotoroptimera. För hög sökordsdensitet kan, och kommer sannolikt att, resultera i straff och därmed lägrerankning. Därför är det helt centralt att balansera sökordsdensiteten på en sida så att texten känns naturligt och ger värde till läsaren och – inte minst – förbättrar sidans SEO.

Genom att regelbundet granska och justera sökordsdensiteten kan företag säkerställa att deras webbplatser är optimerade för sökmotorer. Detta är en av de viktigaste momenten inom den specifika gren av copywriting som fokuserar på sökmotoroptimering.

Nyfiken på att veta mer om sökordsdensitet och SEO?

Hör av dig till Biz Media för att komma i kontakt med en SEO-expert idag!

08 19 19 39

[email protected]

Topp 4

Populära nyheter

Kontakta oss

Kontakta oss

Eller fyll i vårt kontaktformulär